Když francouzské víno stoupá do hlavy

3. 06. 2016 22:08:41
Sedíme u Bastilly. Nohy unavené z dopoledního courání se po hřbitově. Číšník přináší dvojku bílého, které si chci vychutnat...

Vlevo od nás se před operou koná nějaká demonstrace. V tom jsou Francouzi hodně dobří, v tom neustálém demonstrování proti něčemu.

Přímo před námi je rušná křižovatka a já strašně ráda pozoruji, jak se po ní neohroženě přemísťují cyklisti. Jiní, než na jaké jsme zvyklí u nás ... na odresované s přilbou ... ty tu skoro není vidět. Tady jsou to dámy v elegantních šatech na podpatcích a pánové v obleku. Bez rozdílu věku.

Vzadu za křivatkou se táhne dlouhá řada bílých stanů. Nakoukli jsme do nich, když jsme sem přicházeli. Je to několikadenní prodejní výstava starožitností. Bohužel za vstupné 10 EUR.

Je po poledni, začínáme mít hlad. Voláme mladého číšníka v předzvěsti, že objednat si zde jídlo, bude asi problém. Už to bílé víno nám dalo zabrat. Tento panáček je totiž prototypem Francouze, který ač vidí a slyší, že neumíme ani nerozumíme slovo francouzky, neochvějně na nás dál mluví jeho řečí, jako by se nic nedělo. Žádné vysvětlování, přidání gest ... prostě vysloví otázku a čeká na odpověď. Které se od nás nedočká.

Už přichází ... ukazuji mu trochu neomaleně, že chceme něco k jídlu a dělám rukou gesto, jako že si dávám do úst sousto. Něco mluví a jeho výraz jako by říkal “á jíst ... jasně ... nechte to na mě”. Odchází, ale k našemu překvapení nenese zpět jídelní lístek, nýbrž dvě malé mističky. Jednu s arašídy a druhou s olivami. Vítězoslavně se usměje a odchází. Nemá to cenu něco mu dál vysvětlovat. Víno na sluníčku stoupá do hlavy a tak se smějeme a ujídáme z mističek. Třeba budou mít něco dobrého na nábřeží u řeky.

S těžkýma nohama, prázdným žaludkem a ovíněni se jdeme projít k řece. Hraje tu kapela, pěkně jim to šlape a celá ta atmosféra je hrozně příjemná. Podél pobřeží jsou zakotvené loďky, jachty, hausboty. Jdeme si je prohlédnout víc zblízka. Odhadujeme, které z nich jsou tu nastálo. U některých, třeba té s levandulovou zahrádkou na střeše, není pochyb :)

Jak tak jdeme a lidí ubývá, všimneme se úzkých schodů vedoucích od řeky na nábřeží. Dost bylo loděk, vydáváme se nahoru po schodech a malým nedopatřením stojíme uprostřed jednoho z těch bílých stanů s uměním. Spiklenecky na sebe mrkneme a už se ubíráme hodnotit vystavené exponáty. Je tu od všeho něco. Od porcelánových medvědů, stříbrných příborů a zámeckých křesel, přes obrazy krajinek ve zlatých rámech, po africké vyřezávané sošky a staré komiksové sešity. Moc nerozumíme podle čeho se nasazují ceny a jak se liší náš porcelánový jelen po babičce od porcelánového koně za 1500 EUR. To ale na sobě samozřejmě nemůžeme nechat znát, protože my sem teď musíme zapadnout :) Teatrálně spekulujeme nad uměním ... a to víno ne a ne z hlavy ven :)

Vypadá to, že někteří vystavovatelé jsou z daleka a některých je toto životní styl. Obchod tu ale zřejmě frčí. Těsně před námi jeden starší pán podepisuje šek. My žádnými šeky nedisponujeme a umění zde nakupovat nebudeme, tak se loudáme bludištěm stánků ven. Paříž nám ještě určitě má co ukázat ...

Autor: Renata Prokešová | pátek 3.6.2016 22:08 | karma článku: 15.91 | přečteno: 565x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.17 | Přečteno: 414 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 41 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 870

Jsem Husákovo dítě. Sametová revoluce mě zastihla v roce, kdy jsem věkem dosáhla na občanský průkaz. Možná i proto si nikdy nepřestanu vážit svobody, demokracie a možnosti cestovat. Nejsem minimalistický cestovatel s batůžkem, ale necestuji ani pod taktovkou turistické kanceláře. Snažím se mít oči dokořán a duši otevřenou. Jsem životní optimista, ale vytáčí mě věci, drobnosti, které může každý z nás změnit, když začne u sebe ... 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...